Je koopt een (gezins)woning

Voor de aankoop van jouw droomwoning heb je een hypothecair krediet nodig. Al kan je niet zomaar 250.000 euro gaan lenen om een huis van 250.000 euro te kopen.

Een deel van de aankoopprijs en de kosten zal je zelf moeten betalen. Vóór je kan gaan lenen, moet je dus al een degelijke som bijeen gespaard hebben.
Want voldoende eigen inbreng is cruciaal: meestal kan je tot maximaal 90% van de totale aankoopprijs lenen. De kosten zoals registratierechten en andere notariskosten, moet je sowieso met eigen kapitaal betalen.

Naast het aankoopbedrag is ook jouw/jullie inkomen een belangrijk element. De verhouding lasten tot inkomen speelt ook mee. Je maandelijkse kredietlast blijft best onder 40% van je totale netto-inkomen.
Houd er ook rekening mee dat je ook nog geld moet overhouden voor het dagelijks leven (boodschappen, auto, verzekeringen, energie,…)

Wil je weten hoeveel je zou kunnen lenen op basis van jouw/jullie inkomsten?

Of ben je gewoon benieuwd hoeveel de maandelijkse afbetaling van je droomwoning zou kunnen zijn?

Ontdek je antwoorden in de leningsimulator.

Leningsimulator

Accordeonformule

Kies je voor een variabele rentevoet voor je woonlening? Overweeg dan om bij de aanvraag van je hypothecair krediet te kiezen voor een accordeonformule. Dankzij de accordeonformule blijft de oorspronkelijke maandlast van je krediet behouden, ondanks de potentiële rentestijgingen of rentedalingen. Het effect van de renteveranderingen wordt namelijk automatisch verrekend in de duur van het krediet door de looptijd te verlengen of te verkorten.

 

Bij Credimo is deze accordeonformule gratis. Je kan ze nemen bij woonkredieten (aankoop of herfinanciering) van minstens 15 jaar. Je kan deze niet nemen bij een overbruggingskrediet, bulletkrediet of in combinatie met het Vlaams Renovatiekrediet. De oorspronkelijke duur van het krediet kan maximaal verlengd worden tot 30 jaar, met als beperking het jaar waarin de oudste ontlener 75 jaar wordt.

 

Let op, in sommige gevallen zal je maandlast toch stijgen ondanks de accordeonformule. Bij een significante rentestijging kan de duurtijd mogelijks niet voldoende verlengd worden om de oorspronkelijke maandlast te behouden.

image

Overbruggingskrediet

Wil je een nieuwe woning kopen, maar is je huidige woning nog niet verkocht? Dan kan een overbruggingskrediet een goede oplossing zijn.

Je ‘overbrugt’ dus de periode tussen de aankoop van jouw nieuwe en de verkoop van jouw huidige woonst dankzij een kortlopend krediet. Zo hoef je de aankoop van jouw/jullie nieuwe woondroom niet langer uit te stellen.

Met het overbruggingskrediet heb je tot twee jaar de tijd om de oude woning te verkopen. Gedurende die periode betaal je, op dat overbruggingskrediet, enkel de interesten. Het kapitaal wordt afgelost wanneer de verkoop van de woning rond is.

Je koopt een vakantiewoning

Een appartement aan zee, een chalet in de Ardennen… Steeds vaker kopen particulieren bijkomend een vakantiewoning, voor eigen gebruik of verhuur.

Voor zo’n tweede aankoop, kan je meestal kiezen voor een klassiek krediet of een bulletkrediet.

 

Bij een bulletkrediet bestaat de maandlast enkel uit intresten. Pas op het einde van het krediet betaal je het ontleende kapitaal in één keer terug.

Deze kredietformule is enkel mogelijk indien je aan het einde van de lening over dat kapitaal zal beschikken. En je dat kan aantonen, uiteraard.

image

Vind een makelaar in je buurt

Wil je verder kennismaken met het aanbod hypothecaire kredieten van Credimo?
Of heb je nood aan advies op maat over jouw specifieke kredietmogelijkheden?
Ga dan snel langs bij een kredietmakelaar!

Vind een makelaar in je buurt